print

Augustus | Leo Fijen over Moeder Teresa als voorbeeld voor deze tijd

Moeder Teresa als voorbeeld voor deze tijd

Moeder Teresa heb ik een paar keer van dichtbij mogen meemaken. Klein van stuk, letterlijk buigend voor het leven, gerimpeld gelaat en vastbesloten in haar expressie. Zo herinner ik me haar. En die herinnering is er een met afstand. Door de tijd die inmiddels verstreken is en vanwege de fysieke distantie die er was toen ik haar met eigen ogen zag. Ze maakte wel indruk, juist door haar gedrevenheid om de weg van Christus te gaan.
Bij haar sterven was er minder aandacht voor haar dan ze verdiende. De grootste belangstelling was er toen voor een andere icoon van onze tijd, Lady Di. Ze stierven bijna gelijktijdig. Ik heb me toen vaak afgevraagd wie van deze twee model stond voor de tijd waarin we leven. Op het eerste gezicht lijkt dat bijna twintig jaar na haar dood nog steeds Lady Di te zijn. Ze ging haar eigen weg, ze symboliseerde de vrijheid van het individu en ze toonde de veerkracht van de vrouw in het publieke domein. Ik denk dat Moeder Teresa zo veel jaar later ook aan deze criteria voldoet en nog zo veel meer te bieden heeft.
Ze was een strijdbare vrouw die vocht voor het leven, ze zocht op haar eigen manier de weg van Christus en ze deed dat op de meest persoonlijke wijze. Maar ze leerde ons daarnaast dat je dat kunt doen door klein en kwetsbaar te zijn. ‘Niet iedereen kan grote dingen, maar we kunnen kleine dingen doen met grote liefde’, is een uitspraak van Moeder Teresa die me uit het hart gegrepen is. En misschien nog wel meer kan ik me vinden in een ander citaat: ‘Wacht niet op leiders, doe het zelf van mens tot mens’.
Moeder Teresa zocht haar weg in het kleine en opende daarmee deuren die anders gesloten bleven. En ze deed dat vanuit een indrukwekkende nederigheid, ook naar God toe. ‘Vroeger was God het middelpunt van alles wat ik deed en zei. Tegenwoordig is alles zo somber, zo anders. Toch is alles in mij op Hem gericht, ondanks het feit dat Hij niet naar me omkijkt, dat Hij niets om me lijkt te geven’, is zo’n fragment van de duisternis in haar ziel. Ook Moeder Teresa worstelde met God en heeft meer dan eens de afwezigheid van God ervaren. En toch bleef ze Hem trouw. Juist daarom is Moeder Teresa een voorbeeld voor deze tijd. Ze leert ons allemaal: blijf zoeken, in de ander, waar en wanneer dan ook, om zo dichter bij het geheim van het leven te komen.

Leo Fijen

Wie meer uitspraken van Moeder Teresa wil lezen en wie inspiratie zoekt bij het begin van een nieuw kerkelijk seizoen, kan de brochure met haar uitspraken lezen. Het boekje telt 36 pagina’s, verschijnt bij gelegenheid van haar heiligverklaring op 4 september en kost € 5,95 per stuk. Wie de vrijwilligers van zijn parochie en kerk een hart onder de riem wil steken met een inspirerende brochure, kan er 100 bestellen. En die kosten bij zo’n pakket niet meer dan € 120,-