print

September | In nieuw inspiratieboekje van Adveniat over Afscheid nemen: Oude rituelen en nieuwe vormen van troost

 

Oude rituelen en nieuwe vormen van troost. Die staan centraal in het nieuwe Inspiratieboekje van Adveniat dat volgende week onder de titel ‘Afscheid nemen’ verschijnt. Met concrete verhalen uit de pastorale praktijk rond het sterfbed. Van de communie die door jongeren aan ernstig zieken wordt gebracht tot aan de ziekenzegen in een ziekenhuis en de ziekenzalving thuis aan vader en moeder. Van de avondwake en de uitvaart tot aan het afscheid in een crematorium met kerkelijke inbreng. Van rouwen via internet tot aan de open deuren van de kerk bij een vliegramp met de MH17. En steeds weer is de vraag: wat kunnen we vanuit de kerk betekenen voor mensen die afscheid moeten nemen van hun naasten, ook na een zelfdoding of bij een kindje dat dood geboren werd.

De verhalen en voorbeelden komen uit de pastorale praktijk en geven handvatten om als lokale geloofsgemeenschap present te zijn in het verdriet van mensen. Rouwdeskundigen als Marinus van den Berg, Daan Westerink en Joost Verhoef werken mee aan dit boekje, maar ook parochiepriesters als Jules Dresmé en de deken van Maastricht, John Dautzenberg.

Dit boekje bevat ook verhalen over lokale rouwgroepen die nabestaanden blijven begeleiden in de jaren na het sterven en geeft tips over kijktafels en andere werkvormen rond rouw en afscheid. Tenslotte is er ook aandacht voor de betekenis van een begraafplaats die op bepaalde plekken zoals in Rotterdam nog Rooms Katholiek van signatuur is, zoals St. Laurentius in Crooswijk dat dit jaar het 150-jarig jubileum viert.

Dit Inspiratieboekje van Adveniat is geschikt voor rouwgroepen, voor pastorale teams en voor kerkgangers die zich voorbereiden op Allerzielen.

Titel

Afscheid nemen

Subtitel

Verhalen over sterven, rituelen, gebeden en gedichten

ISBN

9789492093509

Auteur

Daan Westerink, Marinus van de Berg, Jules Dresmé e.v.a.

Redactie

Adveniat

Aantal pagina's

48

Uitgever

Adveniat

Soort uitgave

brochure

Particuliere verkoopprijs: € 5,95
Bij een bestelling van 100 exemplaren is de prijs € 130,-Onze b
oeken kunt u aanschaffen via de webwinkel van Adveniat op www.adveniat.nl Kent u anderen die deze informatie willen ontvangen? stuurt u deze nieuwsbrief dan door! Kreeg u dit bericht doorgestuurd? U kunt zich hier aanmelden voor de volgende afleveringen! Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, dan kunt u zich hier afmelden. © 2017, Adveniat.