print

Februari | Beleeft het religieuze leven een nieuwe lente in Nederland?

Abten, abdissen, provinciaals en nieuwkomers maken voor het eerst de balans op in Kloostermensen

Beleeft het religieuze leven een nieuwe lente in Nederland?
Franciscanen kopen een klooster in Den Bosch omdat ze met jonge broeders geloven in de toekomst. De benedictijnen in Egmond en Doetinchem moeten verbouwen om nieuwkomers goed te kunnen huisvesten. Dominicanen hebben voor het eerst sinds tijden meerdere novicen tegelijk en voor het eerst sinds 1998 een eeuwige professie. En karmelietessen in Vogelenzang zien de vraag van ouderen naar verzorging en bieden zorg en appartementen aan. Tegelijk doet een jonge vrouw haar eeuwige professie. In het project van de augustinessen voor jonge mensen melden zich ook nieuwkomers in Hilversum. Wat is er aan de hand in de wereld van het religieuze leven? Gaan de broeders en zusters van de meest uiteenlopende ordes en congregaties een nieuwe lente tegemoet?

In het boek ‘Kloostermensen’ gaan abten als Bernardus Peeters (trappisten Berkel-Enschot en voorzitter Konferentie Nederlandse Religieuzen) en Denis Hendrickx (norbertijnen Heeswijk-Dinther), maar ook provinciaals zoals Rob Hoogenboom (franciscanen Amsterdam) en Elvira Maria de Wit (karmelietessen Vogelenzang) hier voor het eerst uitgebreid op in. Ze leggen uit wat ze gedaan hebben om meer flexibel te zijn en ruimte te geven aan individualiteit binnen vaste structuren van gemeenschapsleven en samen bidden. En nieuwkomers vertellen waarom ze op zeer verschillende plekken gekozen hebben voor het religieuze leven.

Voor het eerst verschijnt er een boek dat de huidige ontwikkelingen in het religieuze leven schetst en ook in een breder kader plaatst. Dat doet Thomas Quartier osb. Samen met Leo Fijen voert deze monnik van Slangenburg en docent liturgie en monastieke spiritualiteit aan de KU Leuven en de Radboud Universiteit de redactie van dit boek. Leo Fijen tekende voor de meeste gesprekken, Maria van Mierlo maakte vier interviews. Want er wordt in dit boek verder gekeken dan de vraag of er zich een nieuwe lente aandient. In 23 interviews vertellen alle abten, abdissen, provinciaals, priorinnen en nieuwkomers met grote openheid over hun zoektocht in het religieuze leven. Zoals een dominicanes in Sittard zegt: ‘Religieus leven is niet wat je doet maar wie je bent’. De religieuzen, zowel de actieven als contemplatieven, vertellen wie ze zijn, in alle kwetsbaarheid.

Boekspecificaties:

ISBN 9789492093400 | 208 pagina’s | € 18.95 | uitgave van Adveniat i.s.m. Berne Media | Verkrijgbaar bij de boekhandel in Nederland en België, maar ook via www.adveniat.nl of www.berneboek.com

Uitnodiging:
Presentatie van ‘Kloostermensen’ vindt plaats op 3 maart in de abdij van Heeswijk-Dinther om 14.00 uur.

Plaats: Abdij van Berne, Abdijstraat 49, 5473 AD Heeswijk
Aanvang: 14.00 uur (inloop 13.30 uur)
Toegang: De entreeprijs bedraagt €10,00 (inclusief consumptie), te betalen ter plaatse
Reserveren: Wij verzoeken u vooraf plaatsen te reserveren via
activiteiten@bernemedia.com

En op 9 maart in de abdij van Egmond.

Plaats: Abdij van Egmond, Abdijlaan 26, 1935 BH Egmond-Binnen
Aanvang: Hoort u bij aanmelding.
Aanmelden: gastenpater.adelbertabdij@xs4all.nl


U bent van harte welkom!Onze b
oeken kunt u aanschaffen via de webwinkel van Adveniat op www.adveniat.nl Kent u anderen die deze informatie willen ontvangen? stuurt u deze nieuwsbrief dan door! Kreeg u dit bericht doorgestuurd? U kunt zich hier aanmelden voor de volgende afleveringen! Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen, dan kunt u zich hier afmelden. © 2018, Adveniat.