Reliboek - Adveniat

Klooster! zet in deze crisistijd meer dan ooit in op vertrouwen als thema

 

Vertrouwen is het thema van Klooster!, het kwartaalblad dat de spiritualiteit van het religieuze leven probeert te verbinden met de vragen van het alledaagse bestaan. De benedictijn Benoît Standaert is daar een meester in, getuige zijn essay over vertrouwen. ‘Wie vertrouwen uitstraalt, wordt in deze tijd niet opgemerkt, niet gehoord, soms afgemaakt als een naïeveling’, schrijft de Vlaming die verwijst naar zijn vader die zonder woorden vertrouwen uitstraalde maar die ook een dringend advies heeft in de huidige pandemie: ‘Vrees niet, heb enkel vertrouwen’.

Naast Benoîit Standaert komen velen van binnen en buiten de kloosters aan het woord over vertrouwen. Aangrijpend is het verhaal van de voormalige provinciaal van de franciscanen in Nederland, Rob Hoogenboom over de kwetsbare weg die hij zelf is gegaan, op zoek naar religieuze momenten die een thuis worden. ‘Zoeken wij niet allen de verborgen Godheid?’, vraagt hij zich af. Joanna Wojtkowiak brengt het belang van rituelen naar voren. Zij heeft met anderen een gids samengesteld met rituelen die nog in ziekenhuizen, verpleeghuizen en kloosters worden ingezet om de overledenen te gedenken en de verbondenheid met de dierbare doden te bevestigen.

Zo is deze uitgave ook een praktisch gids voor geestelijk verzorgers en familieleden in een tijd dat we de gebruikelijke handvatten niet kunnen inzetten. Het coronavirus vraagt andere en nieuwe stappen. Manu Keirse, de rouwexpert van de Lage Landen, komt daarom met 12 tips om het vertrouwen te herstellen als dat geschonden is omdat dierbaren in eenzaamheid stierven of omdat bijna niemand bij het laatste afscheid kon zijn. De Zusters van Liefde in Tilburg weten daar alles van. Ze verloren maar liefst dertien medezusters. En toch wijzen ze op de kansen om vitaal te zijn, om het leven van een religieuze gemeenschap weer nieuwe kansen te geven. Het sleutelwoord van vertrouwen is bij hen barmhartigheid. God is barmhartig en geef ook deze zusters nieuwe kansen.

Tenslotte zijn daar de woorden van Stef Bos. De zanger en theatermaker die op dit moment furore maakt in De Beste Zangers laat in zijn hart kijken. Voor vertrouwen heb je een fundament nodig. ‘Het is als een huis dat je moet bouwen’, zegt hij tegen Arjan Broers. Natuurlijk zijn er ook de vaste rubrieken van Erik Borgman, Wil Derkse en Tini Brugge. En altijd zijn er de levenslessen van Maria van Mierlo.

Met bijdragen van Benoît Standaert, Manu Keirse, Stef Bos, Maria van Mierlo

Klooster! Nu in de boekhandel of via www.adveniat.nl,
9789493161436, 108 pagina’s, 9.95 euro.
Een uitgave van Adveniat


Onze b
oeken kunt u aanschaffen via de webwinkel van Adveniat op www.adveniat.nl  © 2020, Adveniat.