Reliboek - Adveniat

Henri Nouwen komt met nieuwe tekst over verloren zoon, oudste zoon en vader

 

Voordracht uit 1988 met opvallende accenten in dit klassieke Bijbelverhaal

Bijna een kwart eeuw na zijn dood komt Henri Nouwen met een nieuwe tekst bij het belangrijkste verhaal uit de Evangeliën, dat van de verloren zoon, de oudste zoon en de vader. Het is een tekst die hij in 1988 heeft uitgesproken, daarna op papier heeft gezet en bedoeld is als een voorstudie van zijn meesterwerk Eindelijk thuis. Henri Nouwen is wereldwijd een veelgelezen auteur over spiritualiteit, maakte naam met zijn zoektocht naar de diepste betekenis van zijn leven en schreef een paar jaar voor zijn dood in 1996 zijn meest gelezen boek Eindelijk thuis. Deze nieuwe uitgave over De verloren zoon, de oudste zoon en de vader is van belang omdat hier een aantal nieuwe accenten worden gelegd. Die accenten zijn typisch Henri Nouwen en voegen wezenlijk wat toe aan zijn meesterwerk, ook al is deze voordracht eerder te dateren.

 

-          Weten dat je een kind van God bent is een keuze voor deze waarheid

-          Geestelijk leven is ontdekken dat ieder mens een veilige plek nodig heeft en die kan vinden bij God

-          De tweede eenzaamheid is de diepste eenzaamheid in de verbondenheid met God

-          Uiteindelijk is de oudste zoon net zo verloren als de jongste zoon

-          De oudste zoon is verloren door wrok die levens vernietigt

-          Het hele leven is een weggaan en terugkeren, God heeft je lief als een vader die weet dat je telkens weggaat en weer terugkomt

-          Terugkeren bij de vader is de gedachte loslaten dat je liefde moet verdienen

Deze unieke tekst van Henri Nouwen uit 1988 is bezorgd door Jan van den Bosch, vroeger werkzaam voor de Evangelische Omroep en nu het gezicht van Hour of Power op de zondagochtend van RTL5. Het nawoord is van Leo Fijen, nog steeds het gezicht van de zondagochtend van de KRO op televisie als de presentator van het geloofsgesprek. Hij schrijft dat dit verhaal van Henri Nouwen over ons allemaal gaat en bovendien heel actueel is, juist in deze crisis van corona. ‘Nu we meer dan ooit op onszelf zijn aangewezen is het bevrijdend om te lezen dat met God verbonden zijn in onze eenzaamheid’, aldus Leo Fijen.

Henri Nouwen, De verloren zoon, de oudste zoon en de vader, paperback, telt 64 pagina’s, is een uitgave van Adveniat en Halewijn, kost € 9,95,  ISBN 9789493161405 en verschijnt 9 november.


Onze b
oeken kunt u aanschaffen via de webwinkel van Adveniat op www.adveniat.nl  © 2020, Adveniat.