print

Wat is Geloven Nu?

Geloven Nu is niet te vangen in één woord. Het is geen methode of cursus - maar toch steek je er veel van op. Het is geen school - maar toch zijn er veel verschillende groepen met een inleider. En die groepen zijn geen 'praatgroepen' - maar toch wordt er gepraat. Bijbelverhalen staan centraal, maar het gaat over het heden.

Laten we het maar niet moeilijker maken dan het is; want eigenlijk zegt de naam alles al. Geloven. Nu. Hoe doe je dat? Hoe sta jij in je geloof? En hoe bevalt je dat? Tijdens de bijeenkomsten van Geloven Nu komen geloofs- en levensvragen aan de orde in een besloten groep. Prachtig uitgegeven boekjes leiden de groep een seizoen lang door bekende en minder bekende bijbelverhalen. Elk jaar verschijnt er een nieuw deel van Geloven Nu. In Nederland en Vlaanderen zijn ruim 120 groepen actief en dat aantal groeit gestaag.

In gesprek
In de bijeenkomsten gaan deelnemers aan de hand van een bijbeltekst in gesprek over zaken die er toe doen in hun leven. Daarmee biedt Geloven Nu een kans om uit de jachtige wereld te stappen en af te dalen naar een ander niveau. Een niveau waarop werkelijke ontmoetingen kunnen plaatsvinden met de ander en daarmee met de Ander. De gesprekken ontstaan aan de hand van de vragen in het boekje, maar kunnen ook een eigen leven gaan leiden. Een goed groepsproces is belangrijker dan alle vragen verplicht doornemen.

De uitgave
Elk Geloven Nu-boekje bestaat uit acht hoofdstukken, met daarin (bijbel)tekst, enkele vragen dan wel suggesties voor groepsbespreking en enige achtergrondinformatie bij de betreffende (bijbel)tekst.

Zeven hoofdstukken zijn gewijd aan een bijbeltekst. De fragmenten zijn zo afwisselend mogelijk gekozen, uit het Oude en Nieuwe Testament, bekende of onbekende verhalen, over mensen van vlees en bloed, over leven en dood, ziekte en genezing, oorlog en vrede. Dat de Bijbel een onuitputtelijke bron van mogelijkheden is, wordt met Geloven Nu heel duidelijk.

Hoofdstuk acht wordt jaarlijks vrijgehouden voor iemand van onze tijd die op zijn of haar eigen wijze gekozen heeft voor een leven met God. Met andere woorden: hoofdstuk acht gaat dus over heiligen en andere (buiten)gewone mensen. Een voorwaarde is wel dat ze redelijk bekend zijn geworden. Enkele voorbeelden uit eerdere jaren: bisschop Romero, Moeder Teresa, Dag Hammarskjöld.

Even een kijkje nemen in één van de boekjes? Klik hier.

Volgende pagina