print

Kerstnummer van Klooster! in het teken van verlangen

losse verkoop € 9,95

of word abonnee 4x voor € 35,- geen verzendkosten.

 

Vader-abt Ad Lenglet laat in zijn hart kijken over het verlangen in zijn bestaan

‘Het diepste verlangen is de heelheid van de mens, die heelheid van de mens zoals hij eigenlijk door God bedoeld is. Ik zou willen verlangen, nee, ik zou willen dat ik kon leven zoals God mij bedoeld heeft. Hier en nu.’ Met deze woorden besluit vader-abt Ad Lenglet van het benedictijner abdij Mamelis in Vaals het openingsinterview van Klooster! over het verlangen. Dat verlangen naar God, die stuwende beweging van het hart, van de ziel naar God, heeft vele spirituele dimensies die ruim aan bod komen in dit uitgebreide interview dat de toon zet van dit Kerstnummer. Met de vaste bijdragen van Arjan Broers, Kalien Blonden en Maria van Mierlo die het verlangen plaatsen in de wereld van traditie, van het hedendaagse leven en van de vele betekenissen van dat woord.

VERLANGEN OM ZINVOL TE LEVEN
Gerard Swüste maakte naam met prachtige boeken over Psalmen en over Spreuken, Prediker en Hooglied. Als geen ander is hij terughoudend om het woord verlangen te duiden. ‘Ik denk dat liefde of Liefde met een hoofdletter voorop staat. Dat is een drijfveer in ons en die drijfveer noemen we verlangen. Verlangen in de kern om zinvol te leven. Om iets met je leven te doen waar je geluk bij vindt’, aldus Gerard SwÚste die bijval krijgt van Theo Bovens, de gouverneur van Limburg die ook voorzitter van Kansfonds is. Vanuit beide functies heeft hij van dichtbij gezien de nood aan betekenisgeving van je leven. ‘Wat geeft nog betekenis aan mijn leven? Zingeving is in deze coronacrisis weer iets van ons allemaal geworden en heeft weer nieuwe vormen gekregen’, ziet hij van nabij in de vele acties om de nood te lenigen maar ook in de populariteit van bedevaarten naar de Heilige Corona in Aken.

VERLANGEN NAAR STILTE
Verlangen kent vele dimensies. Zoals het verlangen naar zingen, sacramentaliteit, genade door de heilige Geest en stilte. Dat komt allemaal aan bod in de grote reportage in het hart van Klooster! Dat katern begint met de zoektocht naar stilte door Loek Groenendijk uit Limburg. Hij probeert de stilte van het bidden vast te leggen en zo een ander en minder romantisch beeld van het kloosterleven te delen met de buitenwereld. Zo is hij bij de trappistinnen in Koningsoord bij het gebed rond de Adventskrans. ‘Bij zijn foto schrijft hij zelf: Voorafgaand aan het getijdengebed, wachtend in het donker. Het ruisen van haar habijt verstoort de stilte niet. Het ontsteken van de adventskaarsen is als een gebed’.

VASTE RUBRIEKEN
Tenslotte zijn er de vaste rubrieken van Erik Borgman, Tini Brugge, Wil Derkse en Thomas Quartier. Maria van Mierlo is de eindredacteur van Klooster! en heeft naast het ABC van het verlangen ook weer haar vaste rubriek over levenslessen. Klooster! ligt vandaag in de bus bij de inmiddels 2300 abonnees. Want Klooster! is een magazine dat langzaam maar gestaag groeit in abonnees.


 

INFORMATIE
www.kloostermagazine.nl | www.adveniat.nl | ISBN 9789493161443 | 104 pagina's | uitgave van Adveniat | verkrijgbaar in Nederland via adveniat.nl of de boekhandel, voor België: www.halewijn.info


Onze b
oeken kunt u aanschaffen via de webwinkel van Adveniat op www.adveniat.nl  © 2020, Adveniat.