De kunst van het liefhebben - Chiara Lubich

De bijzondere spiritualiteit van Chiara Lubich in beeldschone uitgave. Uitspraken en fragmenten over liefhebben als evangelische kracht. Mooi vertaald door Leo van den Broek. Opbeurend, uitdagend en verfrissend!

€ 5.00

Liefhebben is de revolutionaire kracht van het evangelie. Maar waarom, en hoe? Dit boek biedt honderd indringende teksten van Chiara Lubich (1920-2008), stichteres van de oecumenische beweging Focolare, over de kunst van het liefhebben geïinspireerd op de liefde van Christus. Een boek dat opbeurt, uitdaagt en verfrist.

Een perfect cadeau voor uzelf of voor een ander!

TitelDe Kunst van het Liefhebben
SubtitelEen evangelische kracht
ISBN9789491042539
Formaat15 x 15 cm
AuteurChiara Lubich
Vertaling doorLeo van den Broek
Aantal pagina's136
UitgeverAdveniat en Nieuwe Stad
Soort uitgaveGebonden, cover fullcolor, binnenwerk zwart-wit
SamenvattingDe teksten in dit boek werden door Chiara Lubich bij verschillende gelegenheden uitgesproken of geschreven. Ze zijn geordend volgens een origineel schema dat Chiara zelf ooit opstelde en dat in de opbouw van dit boek is terug te vinden. Ze gaf ze soms weer als de zes kanten van een dobbelsteen: iedereen liefhebben, als eerste liefhebben, de ander liefhebben als jezelf, je vijanden liefhebben, Jezus liefhebben in iedereen, elkaar wederzijds liefhebben. Ze zijn van een ontwapenende eenvoud en gebaseerd op woorden van Jezus over de liefde.

 

 

 

 

 

Chiara Lubich

1920-2008 stichtster van de Focolarebeweging

Als tweede in een gezin van vier kinderen werd op 22 januari 1920 Silvia Lubich geboren in de Noord-Italiaanse stad Trente. Haar vader was militant socialist; haar moeder een diepgelovige katholiek. Zij gaven Chiara een sterke gevoeligheid voor sociale rechtvaardigheid mee en een diepe geloofsovertuiging. Na haar pedagogische opleiding begon zij in 1938 als onderwijzeres, eerst in een bergdorp nabij Trente, vervolgens in Trente zelf. Haar droom filosofie te studeren aan de universiteit van Venetië werd bruut verstoord door de oorlog.
God-Liefde In 1943 wordt zij ten diepste geraakt door de ontdekking dat God Liefde is. Zij neemt de naam Chiara aan en wijdt zich toe aan God. In mei 1944 wordt de stad Trente gebombardeerd. De bevolking ontvlucht de stad en zoekt een veilig heenkomen in de omliggende bergen. Ook de familie Lubich verlaat huis en haard, maar Chiara blijft met enkele vriendinnen in Trente.
Eerste focolare Samen betrekken zij een kleine woning aan het Piazza dei Cappuccini. Het wordt het eerste ‘focolare’, een kleine gemeenschap van mensen die hun leven in dienst van God stellen en leven voor de opbouw van een grotere gemeenschap van mensen die delen in hetzelfde ideaal.
Rome Na een spoedige vermenigvuldiging van het aantal focolares in heel Italië, verhuist Chiara in 1950 naar Rome. Daar ontstaat een eerste centrum van de Focolarebeweging. In 1960 roept zij ook een eerste vormingsjaar in het leven voor jonge mensen uit verschillende landen die  zich voorbereiden om deel uit te gaan maken van een focolare-leefgemeenschap.

Andere kerken In de jaren zestig en zeventig heeft Chiara veelvuldige contacten met persoonlijkheden van lutherse, anglicaanse, hervormde en orthodoxe kerken. Zij herkennen in de spiritualiteit van de Focolarebeweging waardevolle impulsen voor de eigen gemeenschappen.
Andere godsdiensten In 1977 ontvangt Chiara Lubich in Londen de Templetonprijs voor de Vooruitgang van de Religies. Het wordt het begin van intensieve contacten met persoonlijkheden van andere godsdiensten. In 1981 spreekt zij op uitnodiging van de boeddhistische beweging Rissho Kosei-kai in een Tempel in Tokio voor 10.000 boeddhisten over haar ervaring als christen. Als erkenning voor het werk van Chiara plant de Joodse gemeenschap van Rome in oktober 1995 een olijboom ‘voor de vrede’ in het centrum van de beweging in Rocca di Papa. In 1997 wordt Chiara uitgenodigd te spreken in de moskee van Harlem in New York. Ook daar spreekt zij over haar christelijke ervaringen, nu aan een publiek van 3000 Amerikaanse moslims. De hindoeïstische bewegingen Shanti Ashram en Sarvodaya kennen haar in de Indiase stad Coimbatore in januari 2001 een prijs toe ‘voor de verdediging van de vrede’.
Maatschappelijke initiatieven Tijdens een bezoek in Brazilië in 1991 lanceert Chiara Lubich het idee van een ‘economie van gemeenschap’. Onmiddellijk sluiten tientallen bedrijven zich hierbij aan.In 1996 verkrijgt Chiara Lubich de Unesco-prijs voor Vredesopvoeding. In datzelfde jaar ontstaat de Politieke beweging voor de eenheid. In september 1998 krijgt zij in Straatsburg de Prijs voor de Rechten van de Mens 1998 overhandigd van de Raad van Europa.

Eredoctoraten Als erkenning voor de doorwerking van haar gedachtegoed op wetenschappelijk gebied verkreeg Chiara Lubich eredoctoraten van de volgende universiteiten:
Katholieke Universiteit van Lublin, Polen, Sociale wetenschappen (1996) St. John University di Bangkok, Thailand, Communicatiewetenschappen (1997) Pauselijke Universiteit Santo Tomàs van Manila, Filippijnen, Theologie, (1997) Fu Jen University van Taipei, Taiwan, Theologie (1997) Sacred Heart University van Fairfield, USA, Letteren (1997) S. Juan Bautista de la Salle-Universiteit van Mexico-Stad, Filosofie (1997)
Staatsuniversiteit van Buenos Aires, Interdisciplinaire erkenning van de 13 faculteiten (1998) Katholieke Universiteit van São Paolo, Brazilië, Godsdienstwetenschappen (1998) Katholieke Universiteit van Pernambuco, Brazilië, Economie (1998) Katholieke Universiteit van Milano, vestiging Piacenza, Economie (1999) Universiteit van Malta, Psychologie (1999) Katholieke Universiteit van America, Washington, Pedagogie (2000) Universiteit van Trnava, Slovakije, Theologie (2003) Katholieke Universiteit van Maracaibo, Venezuela, Kunstwetenschappen (2003) Claretianum Instituut, Pauselijke Universiteit Lateranense, Rome (2004) Liverpool Hope University, Liverpool, Theologie (2008)

Ereburgerschap Chiara Lubich ontving in Italië het ereburgerschap van tal van steden, waaronder Rome, Milaan en Florence. Ook buiten Italië verkreeg zijn deze erestatus van onder meer de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires.
Zij overleed op 14 maart 2008 op 88-jarige leeftijd in haar woonplaats Rocca di Papa. Haar laatste rustplaats is in de kapel van het internationale bestuurscentrum van de Focolarebeweging in diezelfde plaats.

NBD biblion 10 oktober 2012:
'Onvermoeibaar heeft Chiara zich ingezet voor eenheid en broederschap. Kenmerkend daarbij is dat zij dit doet in dialoog met christenen van alle denominaties en met gelovigen van andere godsdiensten... Dit boekje gaat over leven met het evangelie, vanuit de opdracht tot liefde die Jezus als ''mijn gebod''. Inspirerende korte (nog steeds frisse) gedachten, brieffragmenten en uitspraken van Chiara voor iedereen die wil leven vanuit evangelische kracht. Geschikt voor meditatie en persoonlijk gebruik.'

Inspiratie Magazine 5 - 2012:
'Als we elkaar liefhebben zoals in dit boekje wordt aanbevolen, wordt de wereld een beter plek.'

 
Boven onze natuur uit

Het leven waartoe Christus ons oproept, overstijgt onze natuur. Maar ook de gave die Hij ons brengt.

Lees verder »


 
Een cultuur vernieuwd door de Verrezene

"Soms denken we dat het evangelie het rijk van God alleen in godsdienstige zin teweegbrengt en niet de menselijke problemen oplost. Maar dat is niet zo."

Lees verder »


 
Jezus in ons midden

De regel die aan elke regel voorafgaat: de wederzijdse liefde. Deze brengt de aanwezigheid van Christus onder de mensen.

Lees verder »


 
Zwak als eenling, sterk in eenheid

Het evangelie in leven omzetten is een opgave die voor de eenling bijna onmogelijk is. Maar verenigd, worden zelfs de moeilijkste voornemens haalbaar.

Lees verder »


 
De kunst van het liefhebben

De kenmerken van de christelijke liefde.

Lees verder »


 
Het Woord van leven

Vanaf het begin staat in de spiritualiteit van de Focolarebeweging het evangelie centraal.
Niet zozeer als bron van meditatie, maar om in leven om te zetten.

Lees verder »


 
Het meest boeiende in deze tijd

Komen tot de hoogste contemplatie en toch te midden van alle mensen blijven.

Lees verder »


 
Eucharistie

In een tekst van grote diepgang uit 1976 verwoordt Chiara Lubich iets van haar mystieke ervaring met de eucharistie.

Lees verder »


 
Wanneer iemand in God wordt opgenomen...

Wanneer iemand in God wordt opgenomen, is hij voor ons niet verloren. Alles gaat voorbij, zelfs geloof en hoop. Maar niet de liefde.

Lees verder »


 
Volmaakt zoals de Vader

"Wees volmaakt zoals jullie hemelse Vader volmaakt is" (Mt 5,48). Dit gebod van Jezus geldt voor alle mensen, ook voor de zondaar die zich net heeft bekeerd.

Lees verder »


 
Als een moeder zijn

Ik wil tegenover alle mensen die ik ontmoet of voor wie ik werk, handelen alsof ik hun moeder was.

Lees verder »


 
De volheid van de vreugde

Je hebt maar één leven. Mik hoog. Stel je niet tevreden met kleine genoegens. Ga op zoek naar de grote. Zoek de volheid van de vreugde.

Lees verder »
Cover Vertrouwen Taizé 8 dec 2010

Vertrouwen groeit in stilte - Taizé

Mediteren met de Bijbel is binnentreden in een verhaal van liefde en vertrouwen. Overwegingen, gebed en zang.

€ 15.50