De jukebox van mijn ziel

De Bijbel is een onuitputtelijke bron van inspiratie n irritatie. Misschien zijn beide nodig voor telkens nieuwe en verrassende plaatjes in de jukebox van je ziel.' In dit boek bundelt Gerard van Midden 40 meditatieve teksten bij het leven, vergezeld van sterke, stilmakende foto's van Anne van Midden. Samen brengen ze de tracks van het leven tot klinken, zoals tegenslag, verbondenheid en hoop, en drukken hiermee op alle knoppen van de ziel. Een fraai lees- en kijkboek voor wie iets te vieren of te verwerken heeft.

€ 7.50

Gerard van Midden (1957) is een bekend tekstdichter/musicalschrijver die gelooft in de kracht van verhalen. De Bijbel is daarbij een onuitputtelijke bron van inspiratie én irritatie. 'Misschien zijn beide nodig voor telkens nieuwe en verrassende plaatjes in de jukebox van je ziel.' In dit boek bundelt hij veertig indringende en persoonlijke teksten bij het leven. Hij brengt levensmomenten tot klinken die voor ieder herkenbaar zijn zoals tegenslag, verbondenheid en hoop, en drukt hiermee op allerlei knoppen van de ziel. De foto's van Anne van Midden vormen een verrassende samenklank met de teksten.

* fraai lees- en kijkboek voor wie iets te vieren of te verwerken heeft
* Schreef met Gerard van Amstel vele musicals voor het basisonderwijs
* Kijk ook eens op zinvoorzin.nl

inkijkexemplaar | preview:

TitelDe Jukebox van mijn ziel
ISBN9789491042874
AuteurGerard van Midden
Aantal pagina's62
UitgeverAdveniat | Zin voor zin
Soort uitgaveGebonden, full colour

Beluister hieronder het lied 'De jukebox van mijn ziel', tekst van Gerard van Midden, compositie van Gerard van Amstel, gezongen door Maartje Steenhof.

Gerard van Midden (1957), Geboren in Zaandam, opgegroeid in Westzaan. In Amsterdam de Pedagogische Academie gedaan en in 1978 als onderwijzer gestart in Weesp. Op die school werd ik op mijn 25e hoofd der school (zoals dat toen nog heette). Ik had het geluk op een sprankelende, zeer creatieve school te mogen beginnen. Van die tijd heb ik geleerd hoe belangrijk het is dat je kinderen veiligheid, creativiteit en uitdagingen biedt. In Weesp leerde ik Gerard van Amstel kennen (musicus). Samen met hem heb ik intussen vele musicals geschreven voor scholen en kerkelijke gemeentes en parochies. Nog altijd werken we samen in ons eigen bedrijfje: gerardengerardmusicals.nl 


In 1988 werd ik directeur van een nieuw te starten basisschool in Amersfoort-Noord. Een geweldige tijd! Na zeven jaar sloot ik mijn onderwijscarrière af en werd ik mede-directeur van Uitgeverij SGO in Hoevelaken, een uitgeverij die zich vooral richtte op het maken van levensbeschouwelijke methodes (waaronder de methode Trefwoord) en additionele materialen voor basis- en voortgezet onderwijs. In deze uitgeverij zijn we ook een marketing-communicatiebureau gestart, waarvoor ik de creatieve concepten bedacht en de teksten schreef.

In 2008 deed uitgeverij Kwintessens een overnamebod op zowel de uitgeverij als het marketing-communicatiebureau met als gevolg dat ik in augustus 2011 met groot plezier voor mezelf ben begonnen als zelfstandig tekstschrijver (zie www.gerardvanmidden.nl) Naast tekstschrijven doe ik de nazorggesprekken voor de uitvaartonderneming in Baarn en geef ik workshops en presentaties over zingeving, verhalen vertellen en musicals. Met enige regelmatig word ik ook gevraagd om dagvoorzitter te zijn (met name voor onderwijsorganisaties).

Ik ben een groot liefhebber van Bijbelverhalen die ik graag zelf navertel: in verhaal, lied- of dichtvorm. Mijn ervaring in het onderwijs heeft mij geleerd dat kinderen en jongeren zich moeiteloos laten meenemen in een goed verhaal. Grootste uitdaging: ‘Het verhaal, de actuele zeggingskracht én de vragen van kinderen en jongeren zelf serieus nemen.’

Ik schreef samen met collega Gerard van Amstel vele musicals voor scholen en kerken. ‘In die vorm loop je weer op een heel andere manier in verhalen rond. Dat gebeurt als je in woord en muziek mensen kunt raken in wat hen bezighoudt. Als een verhaal zich als het ware ‘in jou zelf uitpakt’. Dan komen levens- en zingevingsvragen op een indringende manier en zonder moralisme aan de orde. De Bijbel is daarvoor een onuitputtelijke bron van inspiratie.’ Ik kom graag op scholen om mijn enthousiasme en kennis te delen met docenten. Om met elkaar te verkennen op welke manier kinderen en jongeren zich door die oeroude verhalen willen laten inspireren.

NBD Biblion 15-05-2014: 'Treffend is de wijze waarop Van Midden, in taal die enerzijds dicht bij de tekst blijft, anderzijds modern is, een nieuwe zeggingskracht aan vertrouwde teksten weet te geven.' en 'Deze bundel zal een modern-christelijk publiek ongetwijfeld aanspreken.'

Nartex jaargang 14, nr.1: 'Hij schrijft als een dichter, nergens is hij moralistisch. Hij preekt niet, maar neemt je mee in een tweestrijd: zoeken en vinden, twijfelen en vertrouwen, lijden en liefhebben, wanhoop en hoop. Stef Bos zou zeggen: Van Midden gaat in zijn teksten heen en weer "tussen de liefde en de leegte".'