Bachs onvoltooide passie

Bachs Johannes-Passion staat ten onrechte in de schaduw van zijn grote Matthus-Passion. Dit boek is met een spirituele invalshoek nauwgezet uiteengelegd volgens de zeventien fragmenten waarin Bach het lijdensverhaal volgens Johannes heeft verdeeld. Wie zich in hart, verstand en ziel durft te laten raken, zal het geheim ervaren van de werking die de Johannes-Passion heeft. Dit boek wil luisteraars, uitvoerders en onderzoekers behulpzaam zijn bij het zoeken naar antwoorden op de vraag: Wat heb ik gehoord? Waarom raakt dit mij?

€ 34.00

Bachs Johannes-Passion staat ten onrechte in de schaduw van zijn grote Matthäus-Passion. Beide verdienen het om vanuit de originele, nog nooit eerder beproefde invalshoek van de spiritualiteit onderzocht te worden. Dé Johannes-Passion bestaat niet. Bach heeft vier versies van deze passie gecomponeerd die interessante verschillen laten zien. Zijn tweede versie, het grootste werk dat Bach toen ooit geschreven had, is vreemd genoeg zijn meest onbekende werk.

Zoals beide auteurs eerder hebben laten zien in hun boek Bachs grote Passie over de Matthäus-Passion (‘AdK’s boek is ongeëvenaard, een godsgeschenk’ aldus F. Berkelmans in Benedictijns Tijdschrift) hebben zij nu de Johannes-Passion nauwgezet uiteengelegd volgens de zeventien fragmenten waarin Bach het lijdensverhaal volgens Johannes heeft verdeeld. Wie zich in hart, verstand en ziel durft te laten raken, zal het geheim ervaren van de werking die Bachs Johannes-Passion heeft.

Dit boek wil luisteraars, uitvoerders en onderzoekers behulpzaam zijn bij het zoeken naar antwoorden op de vraag: Wat heb ik gehoord? Waarom raakt dit mij?

Dr. A. de Keyzer (1952) is theoloog en was als wetenschappelijk medewerker verbonden aan het Nijmeegs Titus Brandsma Instituut op het gebied van de liturgische spiritualiteit. Van zijn hand verscheen ook Mystieke Perspectieven in Bachs Matthäus-Passion.

Drs. P. Verheijen (1952) is nieuwtestamenticus en was als docent levensbeschouwing werkzaam in het middelbaar onderwijs. Momenteel verzorgt hij onder andere cursussen over christelijke iconografie.

TitelBachs onvoltooide passie
SubtitelEen spiritueel liturgische benadering van de vier Johannes-Passionen van Johann Sebastian Bach
ISBN9789493161221
AuteurAd de Keyzer & Paul Verheijen
Aantal pagina's463
UitgeverAdveniat
Soort uitgavepaperback
Bachs Grote Passie PB 2020

Bachs grote passie

Hoe is het mogelijk dat de Matthus-Passion van J.S. Bach zoveel mensen diep blijft raken? Dr. Ad de Keyzer, liturgist en musicus, houdt zich al twintig jaar bezig met deze vraag. Vanuit de blikrichting van de spiritualiteit presenteert hij een structuur van Bachs Matthus- Passion. Bach heeft zijn grote Passie gecomponeerd voor de viering van Goede Vrijdag. Deze liturgische context geeft ons, als uitvoerders en toehoorders, te denken. Wat geburt hier? De auteur neemt ons fragment voor fragment mee door de Matthus-Passion en ontdekt hoe tekst en muziek samen ongekende emotie oproepen.

€ 34.00

VK_Mystiek-perpectieven_FAKE_HR

Mystieke perspectieven in Bach's Matthus Passion

In dit boek focust Ad de Keyzer op de mystieke dimensie van de Matthus Passion. Ook de teksten verdienen het op contemplatieve manier gelezen te worden. In de 18e eeuw zijn ze vernieuwend. De 17e-eeuwse dogmatische lezing van het lijdensverhaal maakt plaats voor een meer individualistische, vrome lezing. Ad de Keyzer is d Bachkenner vanuit de vakgebieden liturgiek en spiritualiteit. Met een voorwoord van Govert Jan Bach.

€ 14.50