Mystieke perspectieven in Bach's Matthus Passion

In dit boek focust Ad de Keyzer op de mystieke dimensie van de Matthus Passion. Ook de teksten verdienen het op contemplatieve manier gelezen te worden. In de 18e eeuw zijn ze vernieuwend. De 17e-eeuwse dogmatische lezing van het lijdensverhaal maakt plaats voor een meer individualistische, vrome lezing. Ad de Keyzer is d Bachkenner vanuit de vakgebieden liturgiek en spiritualiteit. Met een voorwoord van Govert Jan Bach.

€ 14.50

De afgelopen decennia bestudeerde Ad de Keyzer de overrompelende werking van de Matthäus-Passion van Bach op het gemoed van de - al dan niet gelovige - luisteraar.
In dit boek focust hij op de mystieke dimensie van de Matthäus. Bach componeerde dit werk voor de liturgie van Goede Vrijdag in de Thomaskirche in Leipzig. Het was bedoeld om in de liturgie de (voor)lezing van het lijdensverhaal mogelijk te maken. Vertrouwd met deze rituele context gaat De Keyzer op zoek naar de mystieke dimensie van toonzetting en tekst. Ook de teksten verdienen het, volgens De Keyzer, op contemplatieve manier gelezen te worden. In de 18e eeuw zijn ze vernieuwend. De 17e-eeuwse dogmatische lezing van het lijdensverhaal maakt plaats voor een meer individualistische, vrome lezing. De religieuze ervaring krijgt ruimte...
-    Ad de Keyzer is dé Bachkenner vanuit de vakgebieden liturgiek en spiritualiteit    
-    Met een voorwoord van Govert Jan Bach

TitelMystieke perspectieven in Bach's Matthus Passion
ISBN9789492093547
AuteurAd de Keyzer
Aantal pagina's144
UitgeverAdveniat
Soort uitgavepaperback
Bachs Grote Passie PB 2020

Bachs grote passie

Hoe is het mogelijk dat de Matthus-Passion van J.S. Bach zoveel mensen diep blijft raken? Dr. Ad de Keyzer, liturgist en musicus, houdt zich al twintig jaar bezig met deze vraag. Vanuit de blikrichting van de spiritualiteit presenteert hij een structuur van Bachs Matthus- Passion. Bach heeft zijn grote Passie gecomponeerd voor de viering van Goede Vrijdag. Deze liturgische context geeft ons, als uitvoerders en toehoorders, te denken. Wat geburt hier? De auteur neemt ons fragment voor fragment mee door de Matthus-Passion en ontdekt hoe tekst en muziek samen ongekende emotie oproepen.

€ 34.00

Bachs onvoltooide passie

Bachs onvoltooide passie

Bachs Johannes-Passion staat ten onrechte in de schaduw van zijn grote Matthus-Passion. Dit boek is met een spirituele invalshoek nauwgezet uiteengelegd volgens de zeventien fragmenten waarin Bach het lijdensverhaal volgens Johannes heeft verdeeld. Wie zich in hart, verstand en ziel durft te laten raken, zal het geheim ervaren van de werking die de Johannes-Passion heeft. Dit boek wil luisteraars, uitvoerders en onderzoekers behulpzaam zijn bij het zoeken naar antwoorden op de vraag: Wat heb ik gehoord? Waarom raakt dit mij?

€ 34.00